Certificeringstraining TMA Professional

Doel van de training

Het doel van deze training is om de TMA Methode op diepgaande wijze te leren om deze vervolgens in te kunnen zetten bij trajecten op individueel niveau. Bij individuele trajecten kan worden gedacht aan coaching, (studie-) loopbaanbegeleiding en werving & selectie. Omdat het gaat om beslissingen op individueel niveau, met mogelijk ingrijpende gevolgen, moet de TMA-kennis van de deelnemer diepgaand zijn. Hoewel de focus op individuele trajecten ligt, krijgt de deelnemer ook inzicht in de bredere toepassingen van de TMA Methode en de organisatiecontext. Na het succesvol afronden van de certificeringstraining ontvangen de deelnemers het certificaat ‘TMA Gecertificeerde Professional’

Leerdoelen van de training

 • Kent het theoretisch model van de TMA Methode
 • Kent de mogelijkheden (maar ook beperkingen) van de TMA Methode
  – individueel niveau
  – team niveau
  – organisatieniveau
 • Kent de mogelijkheden en de verschillende TMA Rapportages en kan flexibel met deze rapportages werken
 • Snapt de samenhang van de instrumenten van de TMA Methode
 • Kan competentie- en talentprofielen maken in de TMA portal
 • Heeft basisvaardigheden voor het houden van TMA terugkoppelgesprekken (talentenanalyse, competentie analyse)
 • Kent het verschil tussen competenties, drijfveren en talenten
 • Kent de randvoorwaarden voor het uitvoeren van talenten- en competentie analyses
 • Kan de match maken tussen de drijfveren/talenten van een kandidaat en de competenties van een profiel
 • Heeft kennis van de ontwikkelbaarheid van competenties
 • Kan een performance matrix uitleggen en kan op basis van TMA analyses een match- en ontwikkeladvies verstrekken

Criteria voor het deelnemen aan de training:

Deelnemers hebben voorafgaand aan de training een TMA talentenanalyse gemaakt en deze is teruggekoppeld in een één op één gesprek.

Blended learning en online leeromgeving

De training bestaat uit blended learning. Dat betekent dat er een substantieel deel in de online leeromgeving Learningstone plaatsvindt. Dat is ondersteunend aan de live, klassikale trainingsdagen, waar er veel tijd is om te oefenen.

We starten met een online kickoff. Al voor de eerste trainingsdag ga je zelf online aan de slag met het voorbereidend werk. Het is voor het volgen van de training noodzakelijk dat je voor elke live dag, online werk voorbereidt.

Meer weten of inschrijven?

Voor wie?

Eigenlijk voor iedereen die professioneel met de TMA methode wil gaan werken. Dat kan zijn binnen jouw eigen organisatie, waarin je intern meebeslist over talentmanagement, of zelf collega’s helpt hun ontwikkelpad te vinden. Maar ook als zelfstandig ondernemer in bijvoorbeeld een coachpraktijk of wellicht helemaal gespecialiseerd in de TMA methodiek. Misschien ben jij je nog aan het oriënteren maar wil je wel vast je “papieren” halen.

Wat krijg je?

Je krijgt nadat je geslaagd bent voor je praktijkopdracht een officieel erkend certificaat als TMA professional. Met dit certificaat heb je een prachtige basis gelegd om aan de slag te gaan. Je kunt je daarna nog verder specialiseren in de deelgebieden die met de instroom, ontwikkeling en uitstroom van mensen te maken hebben. Met het certificaat op zak, kun je je aansluiten bij JOE om gebruik te maken van de JOE TMA portal, zodat je ook zelf Talentenscans kunt gaan aanbieden en bespreken.

Wat kun je dan?

Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond, ben je in staat om geheel zelfstandig TMA rapportages met jouw kandidaten te bespreken en toe te lichten op de onderlinge verbanden. Daarnaast ben je in staat om tezamen met HR of management functie- en competentieprofielen te ontwikkelen en op te zetten. Tevens kun je met de diverse scans en rapportages in het kader van feed back, intelligentie en beroepskeuze aan de slag. En niet als laatste ben je in staat om mensen ontwikkeladviezen te geven op basis van hun talenten en ontwikkelbare competenties en ze echt op weg te helpen naar een volgende stap in hun carrière en leven.

Hoe werkt het?

De opleiding bestaat uit drie cursusdagen, waarvan in het laatste dagdeel het examen wordt afgenomen. Het examen bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkopdracht. De cursus bevat een adequate portie theorie en vooral veel praktijk.

Je gaat tussen de cursusdagen in oefenen met twee echte proefpersonen in het houden van Talent terugkoppelgesprekken. Met een van beide proefpersonen ga je ook je eindopdracht doen. Dus je kunt tegelijk iemand een prachtig cadeau geven. Tussen de cursusdagen zit gemiddeld twee weken, zodat je voldoende tijd hebt om de opdrachten uit te voeren.

Je krijgt op de eerste cursusdag het praktijkboek van talent naar performance en diverse ondersteunende materialen uitgereikt om goed voorbereid aan de cursus te kunnen beginnen.

De derde TMA analyse kun je gebruiken om nog een keer een terugkoppelgesprek te doen waarbij wij online meeluisteren en je achteraf feedback geven.

Een aantal maanden na de laatste trainingsdag is er een online intervisie bijeenkomst waarin je je ervaringen kunt delen, vragen kunt stellen en een casus kunt bespreken.

De groepsgrootte is maximaal 6 personen, zodat je goed kunt oefenen en er maximaal ruimte is voor jouw vragen/vraagstukken.

Meer weten of inschrijven?

Wat is jouw investering?

JOE investeert in jou met de beste materialen en zeer ervaren TMA trainers uit de praktijk. Zij kunnen jou als geen ander helpen goed te worden in het vak en jouw inspanningen helpen verzilveren in jouw praktijk. Vanuit JOE vragen we van jou een investering in tijd en energie en het bezit van een eigen TMA scan. Jouw investering in euro’s is € 1.755,- excl. BTW. Hierbij zijn 2 TMA analyses inbegrepen.

We gaan er dan wel vanuit dat je al in het bezit bent van jouw eigen TMA talentenanalyse. Heb je die nog niet dan kun je, als deelnemer aan deze training, een flinke korting krijgen op jouw eigen Talentenscan met terugkoppelgesprek.

Wat is de Studie Belasting?

 • Vooraf de training het invullen van de TMA Analyse en een terugkoppelgesprek voeren met één TMA Professional.
 • Na trainingsdag 1 het opstarten van twee TMA Analyses voor de oefenkandidaten en het voeren van een terugkoppelgesprek.
 • Het opstellen van een competentieprofiel in de bedrijfsportal.
 • Na trainingsdag 2 het voeren van een terugkoppelgesprek met de tweede kandidaat en het opstarten van een Competentie Analyse (360 graden feedback) voor een van de oefenkandidaten.
 • Het schrijven van een match- en ontwikkeladvies voor de oefenkandidaat en het voorbereiden van een korte presentatie over het match- en ontwikkeladvies.
 • Het maken van theoretische huiswerkvragen.

Wat moeten deelnemers meenemen?

 • Eigen TMA talentenanalyse rapportage
 • Expert rapportage van je eigen TMA Talentenanalyse

Praktische informatie

Locatie: Soest

Tijd: 09:30 – 17:00 uur

Cursusmateriaal: wordt verstrekt bij aanvang van de training

Lunch: verzorgd door JOE op alle dagen. (Ben je gebonden aan een bepaald dieet? Laat het ons vooraf weten, dan houden we daar rekening mee)

Agenda

Data in 2024 van de Certificeringstraining tot TMA Professional.
.
Kick-offDag 1Dag 2Dag 3Intervisie
16 jan23 jan13 feb27 febvolgt
1 mei8 mei22 mei5 junivolgt
5 sep12 sep3 okt24 oktvolgt
5 nov12 nov26 nov17 decvolgt

Programma TMA Certificeringstraining

Download hier het complete programma.

Meer weten of inschrijven?

adminCertificeringstraining TMA Professional