Certificeringstraining TMA Professional

Doel van de training

Het doel van de training is het opleiden van gecertificeerde TMA professionals. Na afloop van de certificeringstraining ontvangt je een ‘TMA professional certificaat’ en heeft de professional de volgende kennis en kunde:

 • Kent de mogelijkheden van de TMA methode
 • Kent de mogelijkheden van de TMA rapportages en kan flexibel met deze rapportages werken
 • Snapt de samenhang van de instrumenten van de TMA methode
 • Kent het theoretisch model van de TMA methode
 • Kan profielen maken in de TMA portal
 • Heeft basisvaardigheden voor het houden van TMA terugkoppelgesprekken (talentenanalyse, competentie analyse)
 • Kent het verschil tussen competenties, drijfveren en talenten
 • Kan de match maken tussen de drijfveren/talenten van een kandidaat en de competenties van een profiel
 • Heeft kennis van de ontwikkelbaarheid van competenties
 • Kent de randvoorwaarden voor het uitvoeren van talenten- en competentie analyses
 • Kan een performance matrix uitleggen en kan op basis van TMA analyses een match- en ontwikkeladvies verstrekken

Criteria voor het deelnemen aan de training:

Deelnemers hebben voorafgaand aan de training een TMA talentenanalyse gemaakt en deze is teruggekoppeld in een één op één gesprek.

Voor wie?

Eigenlijk voor iedereen die professioneel met de TMA methode wil gaan werken. Dat kan zijn binnen jouw eigen organisatie, waarin je intern meebeslist over talentmanagement, of zelf collega’s helpt hun ontwikkelpad te vinden. Maar ook als zelfstandig ondernemer in bijvoorbeeld een coachpraktijk of wellicht helemaal gespecialiseerd in de TMA methodiek. Misschien ben jij je nog aan het oriënteren maar wil je wel vast je “papieren” halen.

Wat krijg je?

Je krijgt nadat je geslaagd bent voor je praktijkopdracht een officieel erkend certificaat als TMA professional. Met dit certificaat heb je een prachtige basis gelegd om aan de slag te gaan. Je kunt je daarna nog verder specialiseren in de deelgebieden die met de instroom, ontwikkeling en uitstroom van mensen te maken hebben. Met het certificaat op zak, kun je je aansluiten bij JOE om gebruik te maken van de JOE TMA portal, zodat je ook zelf Talentenscans kunt gaan aanbieden en bespreken.

Wat kun je dan?

Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond, ben je in staat om geheel zelfstandig TMA rapportages met jouw kandidaten te bespreken en toe te lichten op de onderlinge verbanden. Daarnaast ben je in staat om tezamen met HR of management functie- en competentieprofielen te ontwikkelen en op te zetten. Tevens kun je met de diverse scans en rapportages in het kader van feed back, intelligentie en beroepskeuze aan de slag. En niet als laatste ben je in staat om mensen ontwikkeladviezen te geven op basis van hun talenten en ontwikkelbare competenties en ze echt op weg te helpen naar een volgende stap in hun carrière en leven.

Hoe werkt het?

De opleiding bestaat uit drie cursusdagen, waarvan het laatste dagdeel het examen wordt afgenomen. Het examen bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkopdracht. De cursus bevat een adequate portie theorie en vooral veel praktijk. Je gaat tussen de cursusdagen in oefenen met twee echte proefpersonen in het houden van Talent terugkoppelgesprekken. Met een van beide proefpersonen ga je ook je eindopdracht doen. Dus je kunt tegelijk iemand een prachtig cadeau geven.

Tussen de cursusdagen zit gemiddeld twee weken, zodat je voldoende tijd hebt om de opdrachten uit te voeren. We spreken elke cursusdag gezamenlijk de volgende dag af. Zo kan iedereen alle dagen aanwezig zijn. Je krijgt op de eerste cursusdag een trainingssyllabus, het praktijkboek van talent naar performance en diverse ondersteunende materialen uitgereikt om goed voorbereid aan de cursus te kunnen beginnen. De groepsgrootte is maximaal 6 personen, zodat je goed kunt oefenen en er maximaal ruimte is voor jouw vragen/vraagstukken.

Wat is jouw investering?

JOE investeert in jou met de beste materialen en zeer ervaren TMA trainers uit de praktijk. Zij kunnen jou als geen ander helpen goed te worden in het vak en jouw inspanningen helpen verzilveren in jouw praktijk. Vanuit JOE vragen we van jou een investering in tijd en energie en het bezit van een eigen TMA scan. Jouw investering in euro’s is € 1.295,- excl. BTW. We gaan er dan wel vanuit dat je al in het bezit bent van jouw eigen TMA talentenanalyse. Heb je die nog niet dan kun je, als deelnemer aan deze training, een flinke korting krijgen op jouw eigen Talentenscan.

Wat moeten deelnemers meenemen naar de training?

 • Eigen TMA talentenanalyse rapportage
 • Expert rapportage van je eigen TMA Talentenanalyse

Wat is de Studie Belasting?

 • Vooraf de training het invullen van de TMA Analyse en een terugkoppelgesprek voeren met een TMA Professional
 • Na trainingsdag 1 het opstarten van twee TMA Analyses voor de oefenkandidaten en het voeren van een terugkoppelgesprek
 • Het opstellen van een competentieprofiel in de bedrijfsportal
 • Na trainingsdag 2 het voeren van een terugkoppelgesprek met de tweede kandidaat en het opstarten van een Competentie Analyse (360 graden feedback) voor een van de oefenkandidaten
 • Het schrijven van een match- en ontwikkeladvies voor de oefenkandidaat en het voorbereiden van een korte presentatie over het match- en ontwikkeladvies
 • Het maken van theoretische huiswerkvragen

Praktische informatie

Startdatums: Neem contact met ons op voor de eerst volgende startdatum.
Dag 2 en dag 3 van de training worden in overleg met de deelnemers gepland.

Locatie: In overleg te bepalen

Tijd: 09:30 – 17:00 uur

Cursusmateriaal: wordt verstrekt bij aanvang van de training

Lunch: verzorgd door JOE op alle dagen. (Ben je gebonden aan een bepaald dieet? Laat het ons vooraf weten, dan houden we daar rekening mee)

Programma TMA Certificeringstraining

Download hier het complete programma.

Meer weten of inschrijven?

adminCertificeringstraining TMA Professional