Organisatie ontwikkeling

Een succesvolle organisatie bestaat uit mensen die met hun eigen unieke talenten bijdragen aan de ambitie en doelstellingen van een organisatie.

Talentontwikkeling in een talentgerichte organisatie draagt bij aan het succes en de groei van de organisatie door het aantrekken, ontwikkelen en behouden van getalenteerde medewerkers, het verbeteren van de prestaties en het versterken van de concurrentiepositie.

timon studler abgavhjxwdq unsplash
marissa grootes flrm0z3meoa unsplash

Succesvol talentmanagement

Talentgericht organiseren vraagt om een goede voorbereiding, gedragen implementatie, blijvende aandacht en onderhoud. Het is geen quick fix!

Waarom wil je als organisatie met Talentmanagement aan de slag? Wat verwacht je dat het de organisatie brengt? Deze vragen gaan we als eerste stellen als we jou gaan begeleiden bij de implementatie.

Voordelen talentmanagement

Het implementeren van een effectief talentmanagementprogramma heeft voordelen voor een organisatie:

Talentbehoud

Talentmanagement kan helpen bij het identificeren, ontwikkelen en behouden van getalenteerde medewerkers binnen de organisatie. Door medewerkers groeimogelijkheden en carrièrepaden te bieden, worden zij gestimuleerd om bij de organisatie te blijven en hun waarde te blijven toevoegen.

Verhoogde productiviteit

Wanneer medewerkers worden ingezet op taken en projecten die aansluiten bij hun talenten en competenties, zijn ze over het algemeen meer gemotiveerd en betrokken bij hun werk. Dit leidt tot een hogere productiviteit en betere prestaties op individueel en teamniveau.

Verbeterde prestaties

Door te investeren in de ontwikkeling van medewerkers kunnen organisaties hun vaardigheden en kennis verbeteren. Dit stelt medewerkers in staat om beter te presteren in hun huidige functies en zich voor te bereiden op toekomstige verantwoordelijkheden en uitdagingen.

Betere successieplanning

Talentmanagement helpt bij het identificeren van potentiële opvolgers voor sleutelposities binnen de organisatie. Door een pool van gekwalificeerde kandidaten te ontwikkelen, kan de organisatie de risico’s van onverwachte vacatures verminderen en een soepele overgang van leiderschap waarborgen.

Versterkte organisatiecultuur

Focus op talentmanagement laat zien dat de organisatie waarde hecht aan de groei en ontwikkeling van haar medewerkers. Dit kan resulteren in een positieve organisatiecultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen, wat op zijn beurt de tevredenheid en het welzijn op de werkplek bevordert.

Verhoogd concurrentievermogen

Door te investeren in het ontwikkelen en behouden van talent kan een organisatie zich onderscheiden van de concurrentie. Getalenteerde medewerkers zijn een waardevolle troef en kunnen een bron van concurrentievoordeel zijn in een dynamische en concurrerende zakelijke omgeving.

Het alignmentmodel

Gedragenheid in de organisatie is een belangrijke voorwaarde. Net als in een team is ook hier veiligheid, vertrouwen en verbinding de basis. Mensen houden niet van verandering, ze willen het liefst alles bij het oude laten. En mensen willen zich gehoord voelen. We gaan ervoor dat iedereen JA zegt tegen Strategisch Talentmanagement en alles wat daarbij komt kijken.

In 6 stappen

Zo werkt de TMA methode

Ontwikkelen is natuurlijk groeien in jouw unieke talenten, zodat jij kunt doen waar je goed in bent. Jouw talenten kun je inzetten in je persoonlijke ontwikkeling, voor de ontwikkeling van een team én voor de ontwikkeling van een organisatie als geheel.

abstractievermogen 150x150

Profielen maken

Mensen functioneren het beste als het werk in lijn ligt met hun persoonlijke drijfveren en talenten (voorkeursgedrag), vaardigheden en cognitieve capaciteiten. De eerste stap naar alignment is het kenbaar maken van organisatiewensen en -verwachtingen via een profiel.

prioriteiten verleggen 150x150

Talentenanalyse

De TMA talentenanalyse brengt 22 drijfveren en talenten in kaart, zodat je de intrinsieke motivatie, de aanleg voor competenties en het voorkeursgedrag van mensen objectief in beeld hebt.

Een talentenrapportage geeft ook inzicht in de persoonlijke voorkeur van een persoon rondom:

  • Ideale werkomgeving en management
  • Effectief communicatiegedrag
  • Leer- en ontwikkelstijl
focus 150x150

Competentieniveau

Breng het competentieniveau van mensen in kaart via competentieanalyses. Maak (indien nodig) ook het cognitieve capaciteitenniveau van mensen inzichten via de TMA capaciteitenanalyses. Je krijgt inzicht in werk- en denkniveau van de kandidaat (MBO/HBO/WO)

probleemoplossend 150x150

Matchen

Match persoonlijke kenmerken (drijfveren, talenten, competentieniveau en capaciteiten) met een profiel via TMA matchrapportages.

abstractievermogen 150x150

Ontwikkelen

Succesvolle ontwikkeling is afhankelijk van het competentieniveau, de mate van gedrevenheid en de talenten die iemand heeft. De TMA rapportages helpen bij het kiezen van slimme en kansrijke ontwikkelacties.

grensverleggend 150x150

Mobiliteit

Daar waar mensen niet meer matchen met hun rol of functie, kun je mensen begeleiding naar ander werk bieden via de TMA Beroepsinteresse analyse, Talentenanalyse en de Career Advisor.

Heb je een vraag over organisatieontwikkeling?

Organisatieontwikkeling met inzet van talentmanagement is maatwerk. Plan een afspraak voor een gratis online adviesgesprek.