Ervaringsgericht leren met paarden

Zonder oordeel gaat een paard de ontmoeting met jou in en onderzoekt wie je bent en wat jij meebrengt. Liefdevol en zacht.

Paarden communiceren met lichaamstaal, veelal heel subtiel met kleine gebaren. Dat doen ze ook in contact met mensen. Ze “scannen” wat je intentie is en wat je uitstraalt. Ze hebben direct door of wat je doet in lijn is met hoe je je voelt. Ze houden van duidelijkheid en dat is er voor hen als je in contact bent met jezelf. Dan “snappen” ze je en ben je veilig om mee te verbinden.

Hetzelfde geldt voor ons mensen, wij reageren ook op lichaamstaal en op de intentie. De woorden die we gebruiken brengen vaak verwarring omdat we het ook voelen als wat gezegd wordt, niet in overeenstemming is met wat ons lichaam ons vertelt. Net als een paard vinden we het moeilijk om verbinding aan te gaan als het niet “klopt”.

In de ontmoeting met een paard word je uitgenodigd op zoek te gaan naar wie je werkelijk bent en wat jij echt wilt.

Mijn rol in de ontmoeting is een ruimte te creëren waarin jij jezelf kunt ontmoeten in contact met het paard. Je hebt alle tijd om je gedachten en je gedrag te  onderzoeken en te experimenteren met andere gedachten en daarbij behorend gedrag.

Vragen waarmee mensen bij mij komen, gaan vaak over:

 • Contact maken
 • Plek innemen en grenzen aangeven
 • De leiding nemen en dingen voor elkaar krijgen

In de ontmoeting met een paard wordt je je bewust hoe je dingen doet, door het gedrag van het paard en door wat dat met jou doet. Het is een heel krachtige manier van jezelf ontmoeten die zonder uitzondering grote indruk maakt.

Mogelijkheden

in het ervaringsgericht leren met paarden

 • Coachsessie

  In een één op één coachsessie onderzoek je aan de hand van opdrachten die je uitvoert met het paard jouw ingebrachte coachvraag.

 • Coachtraject met drie ontmoetingen met de paarden

  Op basis van jouw coachvraag maak ik een voorstel met betrekking tot de inhoud van de drie coachsessies. De sessies vinden met een tussenliggende periode van 2 tot 3 weken plaats.

 • Natuurlijk leiderschap

  Een 4-daagse Natuurlijk Leiderschap die gebaseerd is op de vijf rollen die er in een kudde herkenbaar zijn. Inzet van deze rollen zorgt voor het goed functioneren en voortbestaan van een kudde. Het gebalanceerd leren inzetten van deze vijf rollen als persoon, zowel zakelijk als privé, zorgt ervoor dat je op natuurlijke en gebalanceerde wijze leiding kunt geven aan jezelf en vandaar uit aan de taken en functies die je hebt in jouw (werkzame) leven.

 • Proeverij

  Met enige regelmaat organiseren we een proeverij waarin je kunt kennismaken met ervaringsgericht leren met paarden. In een middag geven we je informatie over leren met paarden en kun je in een korte ontmoeting met een paard zelf ervaren wat het voor je kan betekenen.

Meer weten over de mogelijkheden?

Heb je een vraag of wil je graag meer weten over alle mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met Wilma of stuur ons een bericht via de website.

Op www.horsesjoe.nl lees je meer over Wilma en over ervaringsgericht leren met paarden.

Ik wil meer weten

Waarmee kan Joe jou helpen?

Ontwikkelen is natuurlijk groeien in jouw unieke talenten, zodat jij kunt doen waar je goed in bent. Jouw talenten kun je inzetten in je persoonlijke ontwikkeling, voor de ontwikkeling van een team én voor de ontwikkeling van een organisatie als geheel.

Persoonlijke Ontwikkeling

Wil je met jezelf aan de slag om te ontdekken wie je bent en zelf meer sturing te geven aan jouw leven?

Lees meer

Team Ontwikkeling

Geef je leiding aan een team en wil je met het team aan de slag om de samenwerking en het resultaat te verbeteren?

Lees meer

Organisatieontwikkeling

Ben je verantwoordelijk voor het functioneren en/of het resultaat van een organisatie en heb je het gevoel dat er meer inzit dan er nu uitkomt?

Lees meer
joebeheerErvaringsgericht leren met paarden