Wat kun je leren van The A Team

Wie kent The A Team nog? Een bonte verzameling van 4 mensen die samen de meest gewaagde opdrachten tot een goed einde brengen. Hannibal de coole teamleider, BA de indrukwekkende spierbundel, Face met zijn mooie praatjes en bijzondere overtuigingstechnieken en Murdoc, een beetje gek maar wel briljant.

De kracht van het insluiten en benutten van de verschillen

Maar wat is nu het succes van The A Team?  Ja, dat is het script zul je zeggen en natuurlijk heb je daar gelijk in. Ze winnen altijd. Maar los daarvan zijn er nog andere factoren die een rol spelen. Een van de belangrijkste is wel dat iedereen mag zijn wie hij is. BA is altijd sacherijnig, maar hij is wel ons sacherijn, daar blijf je af. Face met zijn gladde praatjes, maffe Murdoc, maar het blijkt niet uit te maken voor het team. Natuurlijk is er wel eens wat irritatie, maar de boventoon is toch dat men elkaar waardeert om zijn talenten. En daarnaast zet BA de teamleider, iedereen in op zijn talenten.  Hij weet wat hij in huis heeft en hij weet wat hij nodig heeft, wanneer en op welke plek.

Ze vinden elkaar op de overeenkomsten, de gezamenlijke doelen en kunnen daardoor de verschillen, inclusief irritaties insluiten en zelfs benutten.

Maar ook vanuit de filmmaker kant is dit proces gevolgd. Bij de teamcasting is ook gekeken naar wat hebben we aan talenten en vaardigheden nodig om er een succesteam van te maken en wie kunnen we daar voor casten.

Het succes van The A team kun je bijna rechtstreeks doortrekken naar jouw eigen team.

Het begint met de opdracht. Hoe ziet de opdracht er precies uit. Wat zijn de resultaatgebieden, wat wordt er verwacht qua tijd, proces, inzet, kennis ervaring, talenten, competenties en zo voort. Kortom wat heb je allemaal nodig om van de missie van het team een succes te maken.

Dan ga je in jouw team inventariseren wat je allemaal in huis hebt. Welke kennis en ervaring zit er, maar vooral ook welke talenten heb je in het team. Zit er iemand tussen die de aanleg heeft om de contacten met de burger in goede banen te leiden, heb je een teamlid die de briljante ideeën heeft, heb jij jouw eigen BA, die er voor zorgt dat dingen gedaan worden. En hoe stuur jij die talenten dan aan. Hoe creëer jij het script waarin jouw talenten het best functioneren. Wat hebben ze van jou nodig om de talenten volledig tot laten opbloeien.

Aan de ene kant moet je er als teamleider voor zorgen dat jij goed voor de bril hebt wat je nodig hebt om van de teamdoelen een succes te maken. Aan de andere kant dien je de talenten van jouw team te (er)kennen, in te zetten en te stimuleren. Dan groeit het gehele team en daarmee de gehele organisatie. Werkgeluk noemen we dat.

Alle teamleden, inclusief jijzelf, mogen echt zichzelf zijn met alles er op en er aan. Je wordt gewaardeerd om jouw talent, om jouw uniek zijn.

De overeenkomsten koesteren om de verschillen te kunnen insluiten en benutten.

Als manager of teamleider hoef je de talenten alleen maar te managen. Wat dat inhoudt leer je in de eendaagse Certificeringstraining TMA Talent Manager.

 

joebeheerWat kun je leren van The A Team